Cinema en temps de guerra (2014), el documental que recull la producció cinematogràfica catalana durant la Guerra Civil, s’estrena aquest divendres 5 de desembre a les 18:30h al Cinema Maldà de Barcelona. El documental contribueix així en la recuperació de la memòria històrica d’un cinema que va ser intencionadament apartat i oblidat. La pel·lícula es mantindrà en cartellera fins l’11 de desembre.
La pel·lícula documental del director Bartomeu Vilà reviu les vivències d’un dels darrers directors de fotografia del cinema de la República, Joan Mariné (Barcelona, 1920) , testimoni d’excepció d’un moment de la història del cinema català que, tot i la precarietat econòmica, la manca de mitjans i les difícils circumstàncies internacionals, va caracteritzar-se per la seva alta producció, mai superada, i la seva innovació en les formes i els continguts.
A través dels records i les experiències de Joan Mariné, el documental fa un recorregut per les pel·lícules que va filmar durant aquells anys de la contesa, tant amb el Sindicat d’Espectacles de la CNT, com desprès amb la productora de la Generalitat republicana, Laya Films. Testimoni d’excepció, Mariné va ser l’encarregat també de la recuperació i restauració de gran part del material fílmic realitzat durant els anys de la guerra, que van arribar a les seves mans quaranta anys després, quan treballava de restaurador i conservador a la Filmoteca de Madrid, des d’on va reconstruir, pla a pla, la història del cinema català durant la guerra civil espanyola.
Fragments cinematogràfics inèdits, recentment descoberts, com un de Paquete, el fotógrafo número uno, film protagonitzat pels llavors joves i desconeguts actors Mary Santpere i Paco Martínez Soria, son inclosos també en el documental, que ensenya fragments de més de 40 pel·lícules, alguns d’ells també inèdits.
En els dos anys, vuit mesos i quinze dies que va durar la guerra civil espanyola, es van realitzar mes de 350 pel·lícules, produïdes tant pels sindicats, els partits polítics i el govern, que van veure en el cinema una poderosa eina de propaganda enfront dels militars franquistes. Una vasta producció que es rememora al documental a través de les aportacions d’experts historiadors, com ara Magí Crusells i Josep Maria Caparrós, i familiars dels realitzadors de l’època.
Cinema en temps de guerra ha estat produïda per BV Produccions amb la col·laboració del Centre d’Investigacions Film-Història de la Universitat de Barcelona i del Memorial Democràtic de la Generalitat. La pel·lícula és candidata al Millor documental de la Acadèmia del Cinema Català.
No hay comentarios:
Publicar un comentario